Peri katak masak lemak |
Resepinye:
2 biji peria katak yang sedang,
100 g udang(kalau tak ade udang boleh ganti dengan ikan bilis),
1 paket putik jagung
2 biji bawang kecil*
2 ulas bawang putih*
3-4 biji cili merah/cili padi*
sedikit kunyit*
Cara-cara
Tumbuk bahan yang bertanda(*) sehingga lumat.
Potong peria,bersihkan,juga udang buang kulit,n potong putik jagung.
Panaskan kuali,masukkan 2 sudu minyak masak,tumis bahan tumbuk tadi hingga naik bau,masukkan udang dan tumis lagi.
Bila udang nampak sedikit kecut masukkan sedikit air dan juga santan pekat,masukkan peria,dan putik jagung.
Biar mereneh dan perlu di kacau selalu supaya tidak pecah minyak.
Perasakan dengan sedikit garam,gula n air asam jawa sedikit atau boleh digantikan dengan tomato.
Hidangkan bersama dengan nasi putih,ikan masin atau ikan goreng.Saya pun suka kalau peria katak yg di goreng rangup.selalu kat kedai mamak ade peria goreng tepung rangup ni.Saya pun pernah buat nanti saya buatkan entrynye ye.
No comments:
Post a Comment